اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

دو شنبه 17 مهر 1402

بیماری‌های سیستم عصبی جنین در دوران بارداری

در برنامه مادر کودک شبکه سلامت سیما بهنام صفرپور متخصص مغز و اعصاب، فلوشیپ تخصصی سر و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص بیماری‌های سیستم عصبی جنین در دوران بارداری به گفتگو پرداخت.

0

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که مغز و نخاع در چه سنی از دوران بارداری در جنین تشکیل می‌شوند؟، گفت: سه لایه جنینی اکتودرم، مزودرم و آندودرم در جنین وجود دارند، که کلیه بافتهای بدن جنین توسط این سه لایه ایجاد میشوند، بافت عصبی مرکزی (CNS) از لایه اکتودرم ساخته میشود و در طی ۴الی۵ هفتگی جنین، به لوله عصبی تبدیل میشود، قسمتی از لوله عصبی به مغز و قسمت دیگر به نخاع تبدیل می‌شود، که در طی هفته های جنینی و حتی تا بعد از تولد، تکامل پیدا میکنند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: علت تجویز قرص اسید فولیک، از چند ماه قبل از بارداری این است که: به رشد سیستم عصبی در جنین کمک می‌کند. وی در پاسخ به این سوال که در چه صورتی احتمال آسیب به سیستم عصبی جنین وجود دارد؟، گفت: یک سری از داروهای ضد تشنج در بارداری ممنوعیت مصرف دارند( سدیم والپارات) زیرا باعث ایجاد ناهنجاری‌های عصبی در جنین مانند: لب شکری، کام شکری و....، میگردد، حتی کم توجهی و بیش فعالی کودک، می‌تواند به دنبال مصرف این دارو در بارداری ایجاد شود. البته اگر مادر از بارداری خود مطلع نباشد و قرص سدیم والپارات استفاده کرده باشد، با احتمال ۱۰ الی ۱۵ درصد با اختلالات عصبی در جنین همراه است که دیگر نیازی به تعویض این دارو نیست.

این استاد دانشگاه یادآوری کرد: در صورتی که مادر مبتلا به بیماری صرع، متوجه بارداری شود به هیچ عنوان نباید داروهای ضد تشنج خود را قطع و یا کم کند، بلکه سریعا به پزشک متخصص مغز و اعصاب خود مراجعه کند تا در خصوص تعویض و یا ادامه داروهایش، مطمئن شود. وی افزود:در دوران بارداری میزان حجم خون افزایش می‌یابد، درنتیجه سطح سرمی داروها کاهش پیدا می‌کند و پزشک برای حفظ سطح سرمی داروها، مجبور به افزایش دوز داروها خواهد بود.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال، که چه زمانی برای مادر مبتلا به صرع، مناسب بارداری است؟، گفت: نیازمند چند فاکتور مهم برای بارداری ایمن این مادران هستیم، از جمله: حداقل ۹ ماه اخیر هیچ حمله تشنجی نداشته باشد، اگر دارای ضد تشنج استفاده می‌کند، حتماً به داروهایی که در دوران بارداری ایمن هستند تغییر پیدا کند و همچنین قبل از بارداری سطح خونی داروها را چک کنیم تا در صورت کاهش سطح سرمی دارو ها در حین بارداری، بتوانیم میزان داروها را افزایش دهیم.

صفرپور در پاسخ به این سوال، که بانوان مبتلا به صرع در طی بارداری نیاز به مصرف چه مکمل یا دارویی دارند؟، گفت: برای این افراد ( حتی باردار سالم ) توصیه به مصرف روزانه مکمل اسید فولیک است. وی بی‌خوابی را از عوامل خطر بسیار مهم، برای بروز تشنج، دانست، همچنین استرس، خستگی، گرسنگی، نور زیاد صفحه موبایل و مانیتور را از دیگر عوامل بروز تشنج در این افراد نام برد. وی مصرف بیش از حد قهوه و مصرف سیگار و الکل را جزو فاکتورهای مهم تاثیرگذار بر بروز تشنج دانست.

این استاد دانشگاه ادامه داد: مادران باردار به خصوص در طی ماه‌های آخر بارداری، با اختلال خواب مواجه می‌شوند و توصیه کرد: با رعایت بهداشت خواب که شامل: ترک چرت زدن روزانه، عدم مصرف چای و قهوه در ساعت پایانی روز و عدم استفاده زیاد از صفحات موبایل است، به بهداشت خواب خود کمک کنند و هرگز از داروهای خواب آور استفاده نکنند. ( اکثر داروهای خواب آور از جفت رد می‌شوند و به جنین آسیب می‌رسانند)

صفر پور در پاسخ به این سؤال که آیا ابتلا به بیماری صرع و تشنج ارثی است؟، گفت: بیماری صرع، چند عاملی (مولتی فکتریال) است و در صورت ابتلا پدر، به احتمال ۴ درصد نوزاد مبتلا می‌شود و اگر مادر مبتلا به صرع باشد، کمتر از ۱۰ درصد احتمال ابتلا نوزاد به بیماری صرع وجود دارد.

برنامه مادر کودک همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۹ صبح از شبکه سلامت سیما پخش می‌شود.

آخرین اخبار

نشست مشاور ریاست و رئیس شورای عالی ارتباطات و رسانه دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با مدیر تامین برنامه شبکه سلامت سنگ های کلیه سوء هاضمه گوش درد تشکیل کمیته مشترک شبکه سلامت سیما و معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تدابیر طب ایرانی در روزهای آلودگی هوا نشست هم اندیشی مدیران شبکه سلامت سیما و اعضای هیئت مدیره انجمن علمی پزشکان کودکان ایران تدارک ویژه شبکه سلامت در آستانه هفته بسیج بیماری‌های چشمی مرتبط با دیابت تقدیر رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا از شبکه سلامت سیما روماتیسمی ستون فقرات آنفولانزا دوران سالمندی جراحی‌های چاقی کبد چرب تقدیر معاون پرستاری وزارت بهداشت از برنامه "کشیک سلامت" شبکه سلامت سیما اهمیت تغذیه سالم مشکلات پوستی اولین گفتگوی تلویزیونی رییس جدید سازمان نظام روانشناسی کشور؛ به میزبانی شبکه سلامت سیما صورت گرفت حساسیت‌های فصلی عمو پورنگ در شبکه سلامت سیما بیماری‌های سیستم عصبی جنین در دوران بارداری نارسایی قلبی فصل جدید برنامه " حال خوب " دستاوردی بزرگ برای شبکه سلامت و جامعه پرستاری کشور کبد چرب بهره مندی شبکه سلامت از ظرفیت انجمن های علمی؛ این بار انجمن روانپزشکی ایران معاینات دوره ای چشم تغذیه و تقویت دستگاه ایمنی بدن " ویژه برنامه های شبکه سلامت در هفته دفاع مقدس " واریس راه های کاهش وزن مادران شاغل و تعادل بین کار و امور منزل تغییر الگوی بیماری‌های گوارشی کیف و کفش مناسب برای دانش آموزان «یا شافی» شبکه سلامت در روز شهادت امام هشتم اضافه وزن و راه‌های کاهش سینوزیت " استودیو سلامت اربعین" بیماری‌های پستان کم شنوایی بیماری‌های التهابی روده تغذیه و سلامت پوست و مو علل تغییر رنگ ادرار سرو سپید، ویژه برنامه روز پزشک شبکه سلامت انتخاب کفش مناسب قدردانی اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس از " شبکه سلامت سیما " توصیه هایی برای زائرین اربعین برای جلوگیری از گرمازدگی و اسهال و استفراغ مناسب سازی محیط برای کم توانان کمک به نوجوانان برای انتخاب درست

نظرات

مانده : (1000) حرف