اپلیکیشن شبکه سلامت
دریافت نسخه اندروید

مشاهده خبر

دو شنبه 21 آذر 1401

بازگشت اسید معده به مری

برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.

4

بازگشت اسید معده به مری

برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.

در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما حسین خدمت فوق تخصص گوارش و کبد و عضو هیئت علمی دانشگاه بقیه الله در خصوص بازگشت اسید معده به مری به گفتگو پرداخت.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که رفلاکس چه میزان شایع است؟، گفت: در برخی جوامع تا ۲۰ درصد آمار ابتلا وجود دارد، سبک زندگی و عادات غذایی، ارتباط مستقیمی با این بیماری دارد. ریفلاکس، از شایع ترین بیماری های گوارشی است و مانند دیگر بیماری های مزمن معمولاً تا پایان عمر با افراد همراه خواهد بود.

وی افزود: گستردگی علائم، از ویژگی‌های خاص این بیماری است.علامت معمول و رایج رفلاکس: احساس سوزش و گرمی در پشت جناغ سینه فرد است، که گاهی به فک ، گوش ها و شانه ها نیز، تیر میکشد، علامت بعدی نیز این است که خود مواد غذایی یا ترشحات معده، به داخل مری و حتی دهان وارد می شوند.

وی یادآور شد: علائم ریفلاکس بسیار متنوع و گول زننده است و بررسی های زیادی نیاز دارد، به طور مثال: سرفه، درد قفسه سینه، پوسیدگی دندان ها، اشکال در بلع، بار روی زبان، سینوزیت، آسم، فیبروز ریه، نارسایی ریه، بوی بد دهان و....، همه مسائلی هستند که میتوانند، به دلیل ریفلاکس ایجاد شده باشند.

وی در پاسخ به این سوال که چرا عده‌ای از افراد با ریفلاکس درگیر هستند؟، گفت: اصل ماجرا سرشتی است و به طبیعت فرد برمیگردد. عده‌ای از افراد به طور سرشتی مشکلاتی در محل اتصال مری به معده دارند، به طور مثال: در فردی که به طور سرشتی میزان بزاق دهانش کم است، این بیماری بیشتر دیده می‌شود، زیرا بزاق ضد اسید معده است و هنگام برگشت اسید معده به مری، بزاق دهان، بازگشت اسید معده به مری را تسهیل میکند.

وی در پاسخ به این سوال، که چه تغییراتی لازم است در سبک زندگی اعمال گردد، تا مشکلات این بیماری کمتر شود؟، گفت: بیشتر از ظرفیت معده غذا نخوریم، سرعت غذا خوردن را کاهش دهیم، استرس و اضطراب نداشته باشیم و برای وارد نشدن همزمان هوا با غذا به معده، هنگام غذا خوردن صحبت نکنیم.

وی گفت: باور غلطی در بین مردم وجود دارد: که با خوردن مایعات یا غذاهای آبکی، دچار ریفلاکس می شویم، خوردن مایعات باعث ریفلاکس نمیشود، بلکه پر شدن حجم معده، باعث برگشت اسید معده و محتویات آن به مری میگردد‌. مصرف مایعات در حد اعتدال، حتی به هضم غذا نیز کمک میکند.

خدمت یادآور شد: خوردن غذاهای تند، ترش، پر چرب، چای پررنگ، قهوه و کاکائو، از جمله ممنوعیت های خوراکی این بیماری محسوب می شوند. میزان بروز ریفلاکس در افراد سیگاری دو الی سه برابر افراد عادی و همچنین در مصرف کنندگان الکل تا چهار برابر افراد عادی ذکر شده است.

سیگار نه تنها با کم کردن میزان بزاق دهان، این مکانیزم دفاعی را از بین می‌برد، بلکه با کاهش بیکربنات در معده(ضد اسید معده) میزان اسید معده را افزابش میدهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه بقیه الله گفت: یکی از مهمترین مسائل در بحث ریفلاکس، عوارض فوق العاده جدی و شایع آن است، یکی از عوارض موضعی این بیماری، برگشت اسید معده به مری است که باعث خراش و زخم در ناحیه مری می شود، مری مجددا ترمیم می گردد که باعث ایجاد فیبروز در آن ناحیه شده و آن قسمت را تنگ میکند که در این صورت، باعث اختلال بلع و همچنین، بلع دردناک میشود.

کارشناس برنامه، عوارض ریفلاکس بر روی مری را، شامل: ورم، زخم و تنگ شدن مری و در نهایت اختلال در بلع، «مری بارت» و در نهایت سرطان مری دانست.

این استاد دانشگاه، پوسیدگی دندانها، تغییرات در حنجره (ایجاد گره های حنجره)، دورگه شدن صدا و تغییر صدا را از دیگر عوارض ریفلاکس نام برد. همچنین تغییراتی در ریه، که شامل: تنگی نفس، سرفه های مکرر و فیبروز ریه(سخت شدن بافت ریه، که زمینه ساز سرطان ریه است) نام برد.

کارشناس برنامه به اثرات مستقیم استرس بر دستگاه گوارش تاکید کرد، و گفت: استرس می‌تواند سرعت عبور غذا از دستگاه گوارش را، تند و یا کند کند، همچنین استرس، به بدتر شدن زخم دستگاه گوارش و سندروم روده تحریک پذیر کمک می کند.

این متخصص گوارش و کبد، در پاسخ به این سوال که چگونه از بروز ریفلاکس پیشگیری کنیم؟ و چه غربالگری هایی انجام دهیم؟، گفت: در درجه اول فردی که با علائم ریفلاکس مراجعه میکند (عوارض معمول یا غیر معمول) باید سبک زندگی خود را تغییر دهد (چه غذایی، چه زمانی و به چه میزان بخورد) در درجه دوم، دارو توسط پزشک متخصص شروع میشود، به طور معمول ۶ الی ۸ هفته دارو تجویز میگردد، زمانی که رفلاکس کنترل شد، داروها را به مرور کم می کنیم، تا قطع شود.

این استاد دانشگاه یادآور شد: بعد از دوماه، اگر درمان ها جواب نداد، از دقیق ترین، ساده ترین و سریع ترین روش تشخیصی که آندوسکوپی نام دارد، استفاده می کنیم.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که آیا مصرف داروهای ضد اسید می تواند مشکلی برای فرد ایجاد کند؟، گفت: هیچ عارضه جدی در مصرف داروهای ضد اسید وجود ندارد، به شرط آهنگ تحت نظر پزشک متخصص گوارش مصرف شود.

مشاهده برنامه

 

آخرین اخبار

رئیس صدا و سیما تقویت و گسترش شبکه سلامت را در دستور کار قرار دهد ضرورت تقویت شبکه سلامت سیما رتبه هفتم شبکه سلامت از لحاظ تعداد مخاطب در میان ۱۸ شبکه پخش زنده اتاق عمل از شبکه سلامت سیما برای نخستین بار الزام استخدام ماماها در مراکز زایمانی با تصویب قانون جوانی جمعیت تمهیدات اورژانس استان تهران برای سی و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ساخت و تجهیز ۴ هزار واحد بهداشتی طی دو سال اخیر در ایران پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۲ حوادث خانه تکانی پایان سال پیشگیری از حوادث و سوانح جاده‌ای ویژه برنامه های نوروز 1402 شبکه سلامت آسیب های چشمی در چهارشنبه آخر سال بیماری های کلیوی اگزمای دست و مواد شوینده بیماری دیابت مراقبت های لازم هنگام استفاده از شوینده ها ارگونومی کار در منزل چگونه درست بنشینیم و درست بایستیم تغذیه و تاثیر آن بر سلامت باروری پنجره جمعیت روایتی نو از تحولات جمعیت در ایران پارکینسون مراقبت و بهداشت مو وز وز گوش خشکی و خارش پوست پوسته ریزی کنار ناخن های دست در کودکان سلامت مردان در سنین مختلف دردهای گردن کمردرد علل هورمونی موهای زائد انتخاب جنسیت نوزاد زردی در نوزادان روش های نوین جراحی مغز مزیت های خانواده دارای چند فرزند بخش خبری سازمان هلال احمر در شبکه سلامت سیما بخش خبری پلیس راهوردر شبکه سلامت سیما مزیت های خانواده دارای چند فرزند تیک در کودکان بیماری ام اس چاقی و باورهای نادرست تغذیه سالم در پیشگیری از سرطان سرطان های شایع در کودکان جوشهای صورت انواع خال های پوستی سرطان پستان سرطان کلیه بیماری واریس خشکی چشم تاثیر آلودگی هوا بر سلامت فعالیت‌های ورزشی در هنگام آلودگی هوا پارگی مینیسک زانو

نظرات

مانده : (1000) حرف